Y-Festivaali

Y-festivaalin paneelikeskustelu käsitteli TAMK:n hallitusten suunnitelmia lakkauttaa kuvataiteen koulutus Tampereella. Paneeli alkoi TAMK:sta valmistuneen kuvataiteilijan ja nykyisen maisteriopiskelijan Essi Laurilan lyhyellä alustuksella, jossa hän vertaili Tampereen koulutuksen laatua todeten sen erittäin korkeatasoiseksi ja tarpeelliseksi. Alustuksen jälkeen panelistit esittelivät itsensä ja suhteensa kuvataiteeseen.

Jokaiselle panelistille oli yksi kohdennettu kysymys ja muilla panelisteilla oli lyhyt kommentointimahdollisuus. Yleisön kysymyksille oli varattu aikaa.

PANELISTEILLE ESITETTIIN SEURAAVAT KYSYMYKSET:

Tuula Alajoki (kuvataiteilija, projektimanageri)

Miten hyvin kouluttautuminen valmistaa kuvataiteilijan työhön ja miten laajalla kentällä kuvataiteilija työskentelee?

Maila-Katriina Tuominen (toimittaja)

Miten supistamistrendi näkyy apurahojen jakamisessa tällä hetkellä ja miten arvelet kuvataiteen koulutusohjelman lakkauttamisen tulevan vaikuttamaan apurahojen jakamiseen tulevaisuudessa?

Markku Lahtinen (toimitusjohtaja, rehtori)

TTVO perustettiin Suuren Laman aikaan vuonna 1991. Vuonna 2006 oli huono aika lopettaa TAMK:n kuvataiteen koulutusohjelma, koska Tampere oli juuri aloittanut Luova Tampere -elinkeino-ohjelman ja valmisteli Euroopan kulttuuripääkaupunki -hakemusta. Elinkeino-ohjelman nimi on nyt Avoin Tampere. Miksi nyt on hyvä aika lopettaa kuvataiteen korkeakoulutus Tampereella?

Tero Karvinen (läänintaiteilija)

Kuinka paljon Tampereen maine kulttuurikaupunkina perustuu kuvataiteeseen ja kuinka paljon Tamk:n kuvataiteen koulutusohjelma tukee Tampereen taide-elämää?

Matti Höyssä (puheenjohtaja, Piramk Oy:n hallitus, kaupunginvaltuutettu, kok)

Kuinka paljon Tamk säästää kuvataiteen koulutusohjelman lakkauttamisella, miten tämä arvio on tehty?

Jukka Gustafsson (kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, sd)

Olet julkisuudessa puolustanut Tamk:n kuvataiteen koulutusohjelman säilyttämistä. Onko säilyttäminen mielestäsi realistista tässä taloudellisessa tilanteessa?

Koonti vastauksista

Alajoki katsoi koulutuksen olevan monipuolista ja mahdollistavan hyvinkin laaja-alaisen toiminnan kulttuurialalla. Alajoki ihmetteli lisäksi, miksi toimivaan konseptia pitää muuttaa joksikin, josta ei ole tarkkaa suunnitelmaa.

Tuominen sanoi, että hän ei pysty arvioimaan miten kuvataidekoulutuksen supistaminen vaikuttaa alalla toimivien rahoitukseen. Hän peräänkuulutti keskusteluun kansainvälistä näkökulmaa.

Lahtinen perusteli lakkautuksia talousseikoilla.

Karvinen arvioi kuvataidekoulutuksen vaikuttavuuden Tampereella olevan poikkeuksellisen suuri. Hän näki, että koulutus vaikuttaa laajemmin kuin vain taidealaan ja on tärkeä vetovoimatekijä.

Höyssä sanoi säästön olevan 400 000 euroa ja saaneensa tämän luvun Markku Lahtiselta. Höyssä kommentoi vetovoimanäkökulmaa toteamalla, että kuvataiteen opiskelusta kiinnostunut pirkanmaalainen on ystävällinen ja käy tekemässä opiskelunsa muilla paikkakunnilla ja tulee sitten takaisin elävöittämään kotimaakuntaansa (allekirjoittaneen “suomennos”).

Gustafssonin mielestä kuvataide kuuluu oleellisena osana Mediapolikseen. Hän arveli itsellään olevan mahdollisuudet vaikuttaa opetusministeri Krista Kiurun päätökseen.

Kovin monille yleisökysymyksille ei jäänyt aikaa. Paneelikeskustelu eteni tiukan kaavan mukaan. Sitä rikkoivat muutamat yllättävät yleisön välikysymykset.

Loppukeskustelussa ihmeteltiin miksi TAMK haluaa lopettaa yhden parhaimmista ja tunnetuimmista koulutusohjelmistaan, panostaakseen Mediapolikseen, vaikka kukaan ei ole osannut esittää mitään merkittävää visiota Mediapoliksen sisällöstä. Lisäksi ihmeteltiin kuka hakee opiskelemaan epämääräiseen Mediapolikseen. Tähän ei esitetty vastausta.

Viimeisen kysymyksen rehtori Lahtiselle esitti keväällä TAMK:sta valmistunut kuvataiteilija Ismo Torvinen: Jos kysymys on rahasta, miksi TAMK:n johto ei kääntynyt kuvataiteilijoiden puoleen, he kun ovat mestareita toteuttamaan haastavimmatkin hankkeet  vaikka rahoitus pettää pahasti. Vastausta ei jääty odottamaan, kommentti sai raikuvat aplodit, tilaisuus päättyi.

Antti Haapio

Kuvia:

https://www.facebook.com/YFestivaali2013?ref=stream&hc_location=timeline&filter=3

 

 

nettiin_51-Y-festivaali

Vuoden 2013 Y-festivaali tarjosi monipuolisen kattauksen kulttuuria ja ilmaistapahtumia. Jo toista vuottaan viettävä festivaali oli tänäkin vuonna menestys ja keräsi 10 aukiolopäivänsä aikana 4207 kävijää.

Loputon temppeli  -taidenäyttelyn olivat kuratoineet TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmasta valmistuneet Heidi Hemmilä ja J. A. Juvani. Näyttely oli koottu pääosin TAMKin nykyisten ja jo valmistuneiden kuvataideopiskelijoiden teoksista.  Näyttely herätti tunteita ja sai kiitosta monelta kävijältä.

Kuvataiteen lisäksi Y-festivaali järjesti elokuvapäivän, musiikkitapahtumia, opastettuja kierroksia sekä itse rakennukseen, että näyttelyyn, runoillan, puistokirppiksen, kulttuuribussin, työpajoja eri-ikäisille osallistujille ja paneelikeskustelun kuvataiteen koulutusohjelman merkityksestä Tampereella.

Y-festivaali toimi yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun sekä monien muiden paikallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa.

nettiin_75-Y-festivaali

Lisätietoja:

www.y-festivaali.com/

Niina Kiiveri
etunimi.sukunimi@cult.tamk.fi
050 5486324